België is de draaischijf van diamanten en briljanten

België is een steeds belangrijker land in de diamant- en briljanthandel, wat een goede zaak voor de schatkist is. Ons land staat op de achtste plaats in de ranglijst van de export van ruwe diamant.

Kapers op de diamantkust

Goed nieuws is er vooral voor Antwerpen dat de draaischijf van de internationale handel in diamant en briljanten blijft. Een opsteker voor de Sinjorenstad die grote inspanningen doet om deze positie te behouden, want er zijn kapers op de kust.

Antwerpen draaischijf van de handel in diamanten en briljanten

België staat in voor 3 procent van de totale wereldhandel in ruwe handel. Opmerkelijke rol in de doorvoer van ruwe diamant speelt Antwerpen, en dat zal de diamantliefhebber allicht niet verbazen want de Sinjorenstad is al eeuwen een van de draaischijven in deze handel..

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) stelt dat de globale handelsstromen tussen de landen onderling een bedrag van 16.127 miljard dollar halen, wat ruim 15 procent meer is dan in het voorgaande jaar 2007.

Handel in ruwe diamant

De impact van de financiële en economische crisis bleef beperkt en lijkt nu alweer aan een opleving toe. De diamanthandel is dus een buitenbeentje en een uitzondering. De handel in ruwe diamant blijft als een van de enige in volle crisis overeind en doet het zelfs beter dan in de jaren toen er op economisch vlak nog geen vuiltje aan de lucht was.

Meevaller voor de schatkist

Ook voor de Belgische schatkist is dit een onverwachte meevaller, en dan hebben we het nog niet over de extra werkgelegenheid gehad.
België exporteert vooral
Ons land hoeft alvast niet te blozen. Na de klassieke grote handelsmachten staat België in de WTO-lijst op een bijzonder verdienstelijke achtste plaats. We zijn goed voor 477 miljard dollar aan exportwaarde, en dat is uitzonderlijk. Een jaar geleden stond ons land nog op de negende plaats in de wereldranglijst. Sinds 2002 staat de Belgische export in de mondiale top tien, een ongelooflijk succes zeker als je het per hoofd bekijkt want dan zijn we eigenlijk de absolute nummer één.

Opgelet voor de Russen

Toch mag België niet op zijn lauweren blijven rusten. De kans is erg groot dat we in de nabije toekomst door Rusland zullen voorbijgestoken worden. De Russische exportcijfers stegen vorig jaar met 33 procent, wat duidelijk boven de 10 procent stijging voor de Belgische diamantuitvoer ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *