Briljanten juwelen koop je niet zomaar overal

Bekijk dit FILMPJE over de aankoop en verkoop van goud, diamant, briljanten, zilver, edelstenen en sieraden

Juwelen en sieraden zijn prachtig, toch als ze uit echte edelmetalen en/of briljanten en diamanten zijn vervaardigd. Maar opgelet, er zijn heel wat vervalsingen op de markt. Overal kan je via internet of bij handelaars briljanten van pakweg enkele honderden euro’s kopen. Maar opgelet, want de kwaliteit is op zijn zachtst gezegd erg wisselvallig.

Goed informeren

Informeer je dus vooraf grondig alvorens je tot de aankoop van briljanten juwelen overgaat, want je zou anders wel eens bedrogen kunnen uitkomen. Om goed te kunnen oordelen, is het essentieel om het verschil te kennen tussen diamant en briljant. Diamant is het hardste gesteente op aarde. Dit verklaart waarom diamant zo duur is, al speelt uiteraard ook de zeldzaamheid en het moeizame proces om diamant te maken een rol bij de prijsbepaling. De officiële definitie van diamant: het natuurlijke gesteente in om het even welke vorm, kwaliteit of bewerking zoals kristalvorm, verwerkt in industriële toepassing of geslepen vorm.

Briljant is een slijpingsvorm

Briljant wordt geregeld diamant genoemd, maar let wel, het zijn geen twee synoniemen. Briljant slechts de uitvoeringsvorm van diamant geslepen met 57 facetten. Briljant is eigenlijk niets anders dan een afkorting voor briljantgeslepen en staat voor de manier van slijpen die bijdraagt tot de uitstraling en de lichtreflectie van diamant.
Kijk dus uit voor een verkoper die de termen briljanten en diamanten met elkaar verwart bij de aankoop of verkoop van diamant en briljanten juwelen en sieraden. Als hij zelfs deze eenvoudige basiskennis niet heeft, kan je je terecht vragen gaan stellen over zijn vakbekwaamheid en vooral betrouwbaarheid.

Breukvlakken van diamant

Briljantslijpen is een bewerkingsproces van diamant dat nog maar vrij recent ontdekt werd. Tot in de 17de kon men diamanten eigenlijk alleen maar op goed geluk kloven en moest rekening gehouden worden met de duidelijk merkbare natuurlijke breukvlakken binnen de diamant. Er werden toen vrij veel fouten gemaakt met onregelmatige, beschadigde en dus weinig waardevolle diamanten tot gevolg.
Het splijten van diamant was een secuur werkje waarbij heel wat fouten gebeurden. Eens de diamant verkeerd gekloofd kon men er niets meer aan veranderen. Diamantslijpers die hun stiel verstonden waren toen vrij zeldzaam.

De perfecte edelsteen

Pas in de 19de eeuw kon de diamantslijper met de techniek van het roosslijpen het bewerken van diamanten verder verfijnen.
Recentere technieken zoals de techniek van de markies, het tafelslijpsel en de cabochon zochten naar efficiënte manieren om een maximale hoeveelheid van het binnenvallend licht met de facetten van de diamant te reflecteren. Dit licht valt binnen door de tafel, het platte achthoekige bovenvlak van de tafel, en het wordt veelvuldig door de facetten weerkaatst.

De absolute bekroning als ‘perfecte’ edelsteen kreeg de diamant pas door het ontdekken van het moderne briljantslijpsel. Na heel wat zoekwerk ter zake was het in 1910 eindelijk zover. Voortbouwend op het oude briljantslijpsel uit de 19de eeuw kwam de benaming briljant tot stand die sindsdien enkel mag gebruikt worden voor ronde diamanten met een briljant slijpsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *